SKOGGANGSMANN (1-2) I NRK 20.12 og 27.12

Bilde 1
Foto: Naturbilder

Filmskaperne Arne Nævra og Torgeir Beck Lande skriver på nettsiden sin:

En tiurleik i Holleia er tittelen på en kjent fortelling av Peter Christen Asbjørnsen. Vi skal også følge en tiurleik, nemlig Keiserens vekst og fall på leiken. Men vi skal også til Trolltjernet i Holleia – der fantasi og virkelighet flyter sammen i Theodor Kittelsens og Asbjørnsens skog.

Dette er naturfilmer gjort på en annerledes måte. Vi vil blande realistiske, dramatiske og vakre naturskildringer med fiksjonære og mytiske elementer og hente sitater fra kjente fortellinger og villmarksromaner. Gjennom en anonym villmarksperson, en Skoggangsmann, vil vi oppleve to utvalgte, tenkte plasser i Holleia, nemlig møtet med en tiurleik og et trolltjern. Det første vil være en sterk assosiasjon til Peter Christen Asbjørnsens klassiker om ”En tiurleik i Holleia” og den andre med klare assosiasjoner til Theodor Kittelsens kunstverk fra det skremmende myrtjernet, nemlig om Nøkken. Skogmannen vil aldri vise hele ansiktet, kun øyet, hender og føtter. Vi vil være med han og i han, gjennom mange subjektive ( POV-) bilder. Det vil ikke være noe synk, bare en personlig, tenkende kommentar – lest av skuespiller. Personen vår er en kunnskapsrik og søkende naturromantiker.

tiurleik
Foto: Naturbilder

Produksjonen innebærer både en miniserie i to deler for fjernsyn og en 52 min lang, enkeltstående naturdokumentar. Under produksjon. Sendes første gang i NRK søndag 20.12.15 (del 1) og 27.12.15 (del 2).