Friluftlivets Hederspris 2013 til Arne Nævra

Arne Nævra mottar Friluftslivets Hederspris
Foto: friluftslivforalle.no

Vi gratulerer Arne med vel fortjent pris.

Fra friluftslivforalle.no:

Fotografen og naturfilmskaperen Arne Nævra er tildelt norsk friluftslivs mest høythengende æresbevisning. Han mottar Friluftslivets Hederspris 2013.

Prisen er tidligere blitt tildelt blant andre Dronning Sonja, Olav Thon, Den norske turistforening, Hans Christian Alsvik og Lars Monsen. Den gis til personer eller organisasjoner som gjennom år har gjort en ekstraordinær innsats for å fremme norsk friluftsliv.

Arne Nævra har formidlet naturglede og zoologisk kunnskap gjennom foto og film i fire tiår. Drevet av en glødende entusiasme for nordisk natur har han nådd fram til brede lag av befolkningen og vist hvilke opplevelsesmuligheter som ligger i friluftslivet.

Gjennom sin allsidige produksjon av filmer, bøker og foredrag har han maktet å vise hele bredden av norsk natur. Livet i byparken og i villastrøk, naturskattene i kulturlandskapet og små skogholt, kyst, fjell, skog og vann og i de mest avsides villmarker og i Arktis. Arne Nævra har vært overalt, og hans samlede produksjon er en eneste stor hyllest til naturen og spesielt norsk natur i all sin mangfoldige helhet.

Arne Nævra mottar prisen
Foto: friluftslivforalle.no

Nævra startet som stillbildefotograf, men begynte tidlig å arbeide med levende film. Flere produksjoner ble vist på NRK TV på åttitallet. Etter hvert ble samarbeid med NRK og «Naturredaksjonen» mer formalisert. Han var en viktig samarbeidspartner da NRK i 1992 startet «Ut i naturen» som ukentlig program. Han har også gjort flere filmoppdrag for BBC, som en av de ytterst få frie fotografer i Norden som lever opp til deres kvalitetskrav.

Arne Nævras arbeid er gjennomsyret av høy fotografisk kvalitet, grundig naturkunnskap og en dyp idealistisk kjærlighet til naturen. Hans begeistring er smittende, og gjør ham til en god formidler. Hans energi og arbeidskapasitet er nesten overmenneskelig, og hans dristige pågangsmot har gjort ham i stand til å gjennomføre filmprosjekter som grenser til det umulige.

Flere av hans produksjoner er distribuert i andre land, og dermed har han bidratt til å gjøre norsk natur og friluftsliv kjent for et internasjonalt publikum.

Arne Nævra har inspirert utallige mennesker i Norge til komme seg ut i naturen og til å praktisere friluftslivet, og er dermed en verdig vinner av Friluftslivets Hederspris.

Les mer om Friluftsliv for alle