Ut i naturen: Beverdalen

Foto: Arve Henriksen
Foto: Arve Henriksen

NRK1 tirsdag 02. april kl 19.45 Ut i naturen: Beverdalen
En beverfamilie slår seg ned i en bortgjemt dal på Sørlandet, og som for å bevise at beveren endelig er tilbake etter å ha vært nesten utryddet i hele Norge, bygger denne beverfamilien demning etter demning og flere hytter helt til vårjakta. Beverfar, bevermor og begge ungene blir skutt. Arve Henriksen er plattformarbeider i Nordsjøen. Arves drøm har lenge vært å bruke ukene på land til å filme en beverfamilie på nært hold gjennom alle årstidene. Hans barndoms dal i Vennesla er som skapt for formålet, for en nybygd demning og en nybygd hytte viser at bevere har slått seg ned her.

Skuffelsen blir stor når han oppdager at de som har bygd alt dette ble skutt under vårjakta. Men han klarer ikke å gi opp drømmen. Arve starter kamera og venter på at nye bevere skal komme til dalen. Resultatet tre år senere er en utrolig historie og fantastiske nærmøter med ikke bare bevere, men også med alle de andre dyrene i Beverdalen.

Byggmester og landskapsarkitekt
Sporene beverne etterlater seg er ikke til å ta feil av, avgnagde trær og meterhøye demninger forandrer landskapet drastisk, og beverdammene blir som oaser i skogen fylt med et rikt dyreliv. Beverhyttene kan trone som digre kolosser langs bredden av beverdammene. Hyttene har ventilasjonsanlegg, soverom, spiserom og innendørs plaskebasseng. Arve Henriksen oppdager at de er så godt isolerte at selv når det er over 20 minusgrader ute, så er det plussgrader inne i hytta.

Manipulert bilde for å vise oppbyggingen av en beverhytte. Foto Arve Henriksen
Foto og illustrasjon: Arve Henriksen

Kjempeospa
Osp er beverens favorittmat, enorme mengder med bark og blader blir satt til livs hvert år, og Arve Henriksen blir vitne til at bevere setter i gang et prosjekt som antakelig er et av de mest ambisiøse noensinne i norsk beverhistorie. En osp med en diameter på 92 cm har de bestemt seg for å felle, og natt etter natt er de framme og gnager på treet.