Tranedans ved Hornborgasjøen

trane_01 copy
Trane ved Hornborgasjøen. Foto: Arnt Mollan

Hornborgasjøen blir kalt “Nordens Serengeti”. Et navn som sier det meste om hva du kan forvente ved å reise hit. Spesiellt og fantastisk er det store tranetrekket. Det trekker årlig 150 000 besøkende til området. Det er mange mennesker. Men det er også en utrolig mengde fugler. I 2012 ble det telt 26 500 traner, 8000 mer enn i 2011. En slik mengde traner kan både sees og høres.

Hornborgasjøen ligger ikke langt fra den store innsjøen Venern i sørsverige,  ca 22 mil fra  Svinesund. Nærmeste by er Skara, og derfra er det godt merket til tranedansen.

Vis større kart

Du kan oppleve tranedansen fra veien, fra et eller flere utkikkspunkt, eller du kan leie deg inn i små treskjul (gjømsle) med plass til en person. Som er bygget for fotografering eller filming. I 2012 var det 6 skjul. 5 små og ett litt større. De er nummerert fra 1 til.. riktig, 6. De beste skjulene er nummer 1, 5 og 6. Nummer en ligger fremst, helt ved vannkanten. Du kan ta bilder på 3 sider uten å få andre skjul i bildet. Nummer 5 har også 3 sider, men ligger litt lengre fra vannkanten. Litt lengre unna, og litt høyere enn de andre lå nr 6. Litt større, og egner seg bedre for videokamera. Men det er fullt 2013_traner_Arnt_Mollanmulig å filme fra de andre også.  Men det er trangt. Skjulene kan bli flyttet alt etter vannstanden.
Skjulet må du bestille på forhånd. Du må være tidlig ute for å få ønsket skjul til ønsket tid. Pengene må overføres via bank. Se lansstyrelsen.se
Parkering er med i beløpet du betaler, og pengene går til fór til tranene. For 2012 var prisen SEK 800,- + evt mva.

trane_02 copy
Tranedans. Foto: Arnt Mollan

Om du har leid skjul, må du melde deg kvelden i forveien kl 19.30. Da kan du også få kjørt ut tungt utstyr til skjulet. Da er det også mulighet for å kapre et skjul om en ikke møter opp, evt bytte plass. Du kan også bli med ned og overnatte i skjulet. Ellers må du tidlig opp. Og her er det ingen slingringsmon. Du må være på plass i skjulet senest kl. 04:30. Du må ha med en stol (du får akkurat plass til en campingstol), mat og drikke, godt med varme klær, eller sovepose til å holde varmen. Du får også en bøtte med korn, som du kan strø ut der du vil ha tranene. I tillegg til kamera og stativ, selvsagt.
Da er du innelåst. Du får ikke åpne døra, eller åpne mer enn en glugge om gangen, før du blir hentet når alle tranene har forlatt markene. Ca kl 20:30. Da har de flydd ut på den grunne sjøen for å overnatte der. Objektivet får ikke stikke ut av glugga. Skulle du få klaustrofobi og storme ut og skremme vettet av tranene, vanker det en bot på SEK 2000, og forvisning.
Skjulet er utstyrt med en enkel latrine, som du må tømme selv (plastpose), når du forlater skjulet om kvelden.

Jeg kan love en utrolig opplevelse. Da jeg var der i 2012, var det 26 500 traner, -5 på natta, vind og litt snøbyger, så vær beredt på at det kan være kaldt.
Det er så mange fugler, at det er vanskelig å få isolert enkeltfugler. Du får dem inn på et par meters hold. Og vær forberedt på at det skriker i hodet et par døgn etterpå. Det er ikke volumknapp på disse høylydte skapningene.

Link med informasjon.

Bestill skjul (gjømsle) via Falköpings turistbyrå

e-post: info@falkoping.nu
telefon: +46 515 77 70 50

Arnt Mollan

Tranedans ved Hornborgasjøen from Arnt Mollan on Vimeo.