Kunstnernatur. “Ut i naturen” NRK 1 tirsdag 22. desember.

Bratsberg (5) 7
IMG_9818 cr j h – Kopi
Jan Petter Bratsberg. Foto: Jan Erik Tangen

Programmet handler om billedkunster og forfatter Jan Petter Bratsberg fra Skien.
Programansvarlig og fotograf er Jan Erik Tangen. Petter Melsom, som mange kjenner fra programserien “Grønn Glede”, har redigert programmet. Produsert ved NRK Telemark.

DSC_6879 j – Kopi
Foto: Jan Erik Tangen

 

Hønsehauk jakter orrhøne l
Hønsehauk og orrgøne. Maleri av Jan Petter Bratsberg

Dette skriver Jan Erik selv om programmet:
Jeg har kjent Jan Petter Bratsberg gjennom en rekke år, og vi har delt mange naturopplevelser sammen. Jeg vet derfor mye om hvordan han tenker, bruker sansene og opplever den naturen han formidler gjennom sin kunst.
Opptakene i filmen er gjort både ute i ulike naturmiljøer, i hans atelier og på utstillinger.
Jan Petter henter sin inspirasjon i den norske naturen. Han samler selv inntrykk og opplevelser ved å være mye ute, og dette avspeiles både i hans bilder og forfatterskap. I programmet får vi være med til noen av hans “skattkamre”, både i gammelskogen og i det særegne kulturlandskapet han selv kaller “Seterlandet”, øst for Skien.
Som kunstner er han opptatt av å formidle naturens sårbarhet, skjønnhet, spenning og mystikk. Få kunstnere i Norge har dette som tema. Han er av noen kalt “vår tids August Cappelen”. Jan Petter Bratsberg har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og har stor anerkjennelse som kunstner. Han har produsert tre praktbøker om natur og malerkunst.
I dette programmet viser han gjennom bilder og ord hvordan han opplever, nyter, forstår og formidler den sårbare naturen. Han har klare meninger om verdiene av økologisk mangfold, kulturlandskapet, bevaring av gammelskog og andre naturmiljøer.
I de klassisk naturalistiske bildene inngår biologisk mangfold basert på årelange studier og stor naturkunnskap. Bratsbergs bilder taler sterkt til publikum og gir mye rom for refleksjon. Mange av hans bilder har overraskende komposisjoner.
En rekke fuglearter og de store rovdyrene inngår svært ofte i kunsten hans, der han gjerne taler rovdyrenes og den tause naturens sak. Han viser selv ekte kjærlighet til naturen bl.a. ved å mate rådyr og fugler. Hans billedkunst avspeiler både undring, beundring og respekt for det han ser på som Skaperverket.

Bratsberg (5) 7
Gaupe og spettmeis. Maleri av Jan Petter Bratsberg .